Uit mijn comfortzone

Uit mijn comfortzone

Vandaag ben ik 13 jaar ondernemer! Wauw! 13 jaar mogen ondernemen om bij te dragen aan Happy Families. 13 Jaar geleden ben ik uit mijn comfortzone gestapt en ben ik Ukje gestart. Het gezinsleven makkelijker en mooier maken. En dat over de hele wereld! Echt ontzettend tof om te doen en ik wil dan ook iedereen bedanken voor alle support! 

In deze post moet ik van mezelf ter ere van dit 13-jarige jubileum alleen ook even buiten mijn comfortzone. En dat is eigenlijk wat minder leuk.

Het getal 13 heeft namelijk ook een ondertoon. Ongeluksgetal. En ik heb het altijd over Happy Families, maar dat geluk is er niet altijd... En het is iets wat ik toch wil benoemen. Omdat we er allemaal mee te maken kunnen hebben.

Want soms treft het ongeluk je. Verkeerde moment, verkeerde plaats. Je zit helemaal niet in een Happy Family, integendeel, je hebt het zwaar. Of je kent misschien kinderen die in zware omstandigheden opgroeien. Verslaving, misbruik, woede explosies van ouders, het kan van alles zijn. Het breekt je hart.

Vorige week kwam ik een boek tegen; 'Het hele dorp wist het' van Rinke Verkerk. Het gaat over kindermisbruik en wat wij daar als omstanders tegen kunnen doen. Ik heb het gelezen en omdat ik met Ukje zoveel ouders spreek, zou ik de tips graag met je willen delen. Wat doe je er aan als je misbruik meemaakt of het vermoedt?

Dé tip van de schrijfster is: maak het bespreekbaar. Als omstander is het goed naar je onderbuikgevoel te luisteren. Dingen niet wegredeneren of denken 'het valt wel mee'. Bespreek het met andere omstanders. Als je zelf in deze situatie zit, is het ook heel belangrijk om te gaan praten. Dat kan bij de huisarts of anoniem bij de apotheek, je bestelt dan 'masker 19', dan weten zij dat je hulp nodig hebt.

Door misbruik bespreekbaar te maken, krijgen slachtoffers ook erkenning. Niks zo erg wanneer iedereen doet of er niks aan de hand is. Iedereen weet van die olifant in de kamer. Dan is het fijner om hem te benoemen zodat slachtoffers zich gezien en gehoord voelen en verder kunnen met het normale leven. Want je bent slachtoffer omdat je gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats was. Dat kan iedereen overkomen. Dan is het fijn als iemand er voor je is.

En zeker kinderen hebben volwassenen nodig die voor hen opkomen. Hardop tegen ze zeggen dat het niet ok is hoe er met hen wordt omgegaan. En het blijvend voor ze opnemen in de jaren die volgen. Zo nodig instanties inschakelen. Zodat zij voelen dat wat hen is overkomen niet normaal is, dit kunnen verwerken en zelf later wél een Happy Family kunnen starten.

Voor de zekerheid: voor echte hulp kun je in gesprek met je huisarts. Ik wil dit onderwerp 1x bespreken omdat wij als ouders veel voor de huidige opgroeiende generatie kinderen kunnen betekenen.

Het goede nieuws? Het is bijna Valentijn! De 14e! 13 gaat voorbij : ) én woensdag vieren we het feest van de liefde! Ik hoop dan ook van harte dat je een liefdevol leven hebt en dit kunt vieren met je hubbies/familie/vrienden. 

Heel veel liefs!! Groetjes Sifra

Terug naar blog