Who's your mama?

Who's your mama?

Who's your mama?

Even kort voorstellen, Sifra hier. De oprichter van Ukje. Dit jaar vier ik mijn 10e moederdag! Hoe vet is dat!

Ik had bedacht een blog te schrijven om alle moeders een hart onder de riem te steken. En om wat goedbedoelde tips op het hart te binden. Maar toen kwam bij mij de vraag op; wat voor moeder wil ik zijn? Waarom zou ik anderen tips geven over hoe zij moeder zijn? Dat bepalen ze toch lekker zelf.

Ik heb hierover nagedacht. Ik heb enorm geboft met mijn eigen moeder. Wat zij aan mij gaf wil ik ook doorgeven aan mijn kinderen. En trouwens aan alle kinderen waar ik mee optrek.

Wat was dat dan? Mijn moeder heeft het talent anderen voor VOL aan te zien. Ze had nooit commentaar op wie ik was, waar ik van hield en wat ik leuk vond. Ik kon daarin mezelf zijn.

 Gek doen

Mijn moeder deed ook gekke dingen. Dansen in de winkelstraat als we gingen shoppen. #Schaam ;) Met ons zwemmen tijdens de middagpauze van school. Heerlijk vond ik dat! Als ik iets spannends ging doen (afrijden bijvoorbeeld) zei ze altijd; 'Joh, gewoon je best doen, en veel plezier!'

Omdat mijn moeder in Brazilië is opgegroeid aten we thuis ook geen Hollandse pot. Ze heeft ook niet het Nederlandse paradigma meegekregen van 'doe maar normaal'. Ik vind dat nog steeds een verademing. Kleine taart werd nooit gebakken, er was altijd meer dan genoeg. Ze bekeek dingen echt anders en zei vaak 'Waarom niet? Gewoon doen!'. De deur staat altijd voor ons open en toen ik zelf kinderen kreeg (ook huilbabies) heeft ze me er ook echt doorheen gesleept.

Vertrouwen

En dat is nu precies wat voor moeder ik zelf wil zijn. Ik wil kinderen voor VOL aanzien. Ze hebben zelf heel goed door wat ze leuk vinden, waar ze goed in zijn. Ik wil hen de vrijheid geven dat zelf te onderzoeken. Het vertrouwen geven dat ze hun eigen sores kunnen oplossen. En als ze er even doorheen zitten wil ik als hangbank fungeren. Even lekker bij je moeder chillen.

Het vertrouwen wat mijn moeder ons gaf, gaf haar ook de ruimte voor zichzelf. Te studeren, te sporten en met vriendinnen op stap te gaan. En daarmee liet ze ons het goede voorbeeld zien. Want dat doe ik nu zelf ook graag. Daardoor ervaren mijn kinderen meer ruimte en is onze band sterker geworden.

Bedankt mam voor wie je bent!

Welke dingen wil jij doorgeven? Ben benieuwd!

Terug naar blog